Novinky a rady, Strana 2

Předejděte vážnému průběhu koronaviru díky oxymetru

PS_članek_oximetr_ban v článku_1

Pulzní oxymetr je pomůcka, která měří hladinu kyslíku v krvi. Díky tomu dokáže rychle pomoci pacientům s koronavirem k určení závažnosti jejich onemocnění.

Tento přístroj se běžně používá v ordinacích, které se zaměřují na léčbu respiračních chorob, včetně Covidu-19. A právě kvůli tomuto onemocnění lidé oxymetr kupují. Jaký je důvod? Množství kyslíku v krvi (saturace) je totiž velmi důležité u nemocných s Covidem-19. Koronavirus SARS-CoV-2, způsobující onemocnění Covid-19, snižuje totiž přenos kyslíku krví. Proto při monitoringu kyslíku v krvi můžete předejít vážnému průběhu této nemoci.

Pro koho je pulzní oxymetr vhodný?

Jak již bylo zmíněno, oxymetry využívají především nemocní s respiračními chorobami. Přístroj bychom doporučovali hlavně pacientům s obstrukční plicní chorobou, astmatikům a také těm, kteří trpí spánkovou apnoe. U nich je riziko kolísání saturace nejvyšší. Každopádně v dnešní době je pulzní oxymetr vhodným společníkem pro každého, kdo má obavy z onemocnění koronavirem.

 

Kdy poznáte, že je zle?

U zdravého člověka by měla být saturace kyslíkem 95 až 99 %. Pokud klesne pod 94 %, je třeba se začít pravidelně monitorovat a při poklesu pod 90 % je na místě volat záchranku. Jinými slovy, pokud máte podezření, že jste se nakazili koronavirem nebo trpíte jinou respirační chorobou a léčíte se doma, oxymetr vám pomůže zabránit tomu, aby se váš zdravotní stav zhoršil natolik, že by vám hrozily vážné komplikace.

 

Jak funguje a jaký zvolit?

Oxymetr je malá krabička s displejem, která se nasazuje na prst. Funguje na principu vysílání infračerveného a červeného paprsku světla skrz tkáň. Přepočtem přístroj na displeji zobrazí hodnotu saturace hemoglobinu kyslíkem.

Jednodušší oxymetry měří pouze saturaci krve kyslíkem. Ty kvalitnější měří i tepovou frekvenci, která se u zdravého člověka pohybuje od 60 do 90 tepů za minutu. Pokud zvažujete nákup pulzního oxymetru, klidně napište našim specialistům, kteří vám rádi zodpoví všechny dotazy - obchod@stamed.cz.

 

oxymetroxymetr2

K čemu slouží germicidní lampy?

 Germicidni lampy_članek

 

Germicidní lampy jsou speciální lampy, které vyzařují krátkovlnné ultrafialové záření, tzv. UVC záření. Záření z UVC lamp dokáže zajistit dokonalé vyčištění vzduchu, likvidaci virů, bakterií, plísní i zápachu, ale také odstranění toxických plynů či těkavých organických sloučenin, které se nacházejí ve vzduchu i na povrchu. Díky těmto dezinfekčním účinkům se jim také někdy říká sterilizační lampy či dezinfekční lampy. Germicidní lampy se používají všude tam, kde je žádoucí vytvořit rychle a efektivně dokonalé sterilní prostředí, zejména ve zdravotnických zařízeních, na operačních sálech, v laboratořích, potravinovém průmyslu, ale třeba i v mateřských školách apod. Rovněž existují i germicidní lampy pro použití v domácnosti.

Do naší nabídky jsme zařadili nejmodernější sterilizační lampy - germicidní lampa UV-C svítidlo 36w, germicidní lampa NBV 2X30 P - 2X30W a germicidní lampa GZM 4x55W.

  • Germicidní lampa UV-C svítidlo 36w je lampa přímým účinkem a s univerzálním použitím. Je určená pro montáž na stěnu nebo strop, s výkonem 1x 36W. Postačí pro prostor 12-15 m2. Lampa je vybavena IR senzorem, který v případě detekce osob v dezinfikovaném prostoru lampu okamžitě vypne.
  • Germicidní lampa NBV 2X30 P - 2X30W je lampa na pojízdném stojanu s výkonem 2x30W. Germicidní zářič má negativní vliv na kůži a oční sítnici při přímém kontaktu. Je vhodné ji zapínat v místnosti bez přítomnosti lidí.
  • Germicidní lampa GZM 4x55W je designový a účinný UVC germicidní zářič s unikátní funkcí elektronického nastavení výšky pro optimální osvit co nejvíce ploch v místnosti. Přístroj dezinfikuje vzduch a povrchy pomocí trubic záření UVC o celkovém výkonu 220 W. UV-C germicidní záření o vlnové délce 253,7 nm narušuje DNA a RNA organismů, včetně virů, bakterií a dalších choroboplodných patogenů, tím je ničí a zamezuje jejich množení.

 

Germicidní lampy a bezpečnost
Během provozu přímých germicidních lamp nesmí být nikdo v ozařovaném prostoru přítomen. Záření poškozuje kůži, vlasy, oči, ale i květiny. Tato zásada platí i pro zvířata.
Germicidní lampy mohou způsobovat žloutnutí některých druhů bílých plastů. Poškozovat laky a obrazy – to se týká ale velmi silných dávek v blízkosti germicidní lampy a daného materiálu. Vše se odvíjí od UV stálosti daného materiálu – ptejte se u dodavatele daného výrobku.

 

Vše, co potřebujete vědět o antidekubitní matraci s kompresorem

baner_článek_pasivní antidekubitní matrace2 (2)

Antidekubitní matrace s kompresorem je určena pro dlouhodobě ležící pacienty. Používá se jako prevence vzniku proleženin a pomáhá při jejich léčbě. 

 

Jak funguje antidekubitní matrace s kompresorem?

Systém využívá speciálně tvarované vzduchové komory - buď polštářky, nebo trubice a řídící jednotku, která v pravidelných intervalech zvyšuje a snižuje tlak v komorách matrace. Takže podložka je v jednotlivých partiích střídavě zatěžována a odlehčována. Tím dochází k dosažení skvělého masážního efektu a dobré cirkulace krve.

 

Jak vybrat vhodnou antidekubitní matraci s kompresorem?

Polštářková matrace je vhodná pro pacienty s nižším až středním rizikem vzniku dekubitu. Trubicová matrace je naopak vhodná pro pacienty se středním až vysokým rizikem proleženin. Matrace jsou vhodné jak pro klasické, tak pro polohovací postele. 

 

Pozor! Antidekubitní matrace s kompresorem není vhodná pro každého!

Antidekubitní matrace není vhodná pro pacienty s nestabilními zlomeninami krční páteře, s nezpevněnými zlomeninami páteře, a s vahou, která je vyšší než je maximální dovolená váha pacienta pro daný typ matrace. O vhodnosti této matrace, je vždy dobré se poradit s ošetřujícím lékařem.

 

Jak matraci správně sestavit?

Matraci nejprve vyndejte z obalu a položte ji na postel na běžnou matraci. Antidekubitní matraci následně rozložte tak, aby vzduchové hadice byly na horní části lůžka. Konce matrace pak zahněte za svoji matraci. Kompresor lze umístit na jakýkoli rovný povrch, či zavěsit na čelu lůžka. Dále pak napojte vzduchové hadice matrace do vývodů umístěných v kompresoru, zapojte kompresor do elektrické sítě a zapněte hlavní vypínač. Nastavte regulátor tlaku na maximální hodnotu. Nafukování matrace může trvat až 25 minut. Na matraci je možné položit pacienta až po úplném nafouknutí. Po nafouknutí matrace nastavte regulátorem požadovanou hodnotu tlaku vzhledem k hmotnosti a individuálním potřebám a stavu pacienta.

TIP: doporučujeme přes matraci použít bavlněné prostěradlo, aby nedocházelo k přímému kontaktu kůže s povrchem matrace.

 

ANTIDEKUBITNÍ MATRACE S KOMPRESOREM PIUMA_1 ANTIDEKUBITNÍ MATRACE S KOMPRESOREM PIUMA_1ANTIDEKUBITNÍ MATRACE S KOMPRESOREM PIUMA_1

Jak účinně chránit matraci u inkontinenčních osob?

Účinná ochrana matrace u inkontinentní osoby

Jak účinně ochránit matraci u inkontinentních pacientů? Pomůžou kvalitní zdravotnické pomůcky.

Příčiny inkontinence mohou být různé a postihují pacienty různé věkové kategorie. Nejčastěji se však objevuje u pacientů seniorského věku. Pokud i vy pečujete o staršího člena rodiny, jistě oceníte kvalitní a snadno udržovatelné pomůcky a to zejména v případě, pokud je inkontinentní pacient odkázán na lůžko.

Ležící pacienti potřebují pravidelnou péči, která je prováděna správným způsobem. Hygiena je v tomto případě zaměřena především na křehkou pokožku, neustále namáhanou močí. Neodborně nebo nešetrně ošetřená pokožka může být postižena těžkými proleženinami, dermatitidami a dalšími nepříjemnými komplikacemi, doprovázenými bolestmi. U starších pacientů, kteří mají všeobecně pokožku křehčí, mohou nastat vážné zdravotní komplikace. Jak jim předcházet?

Správná péče o inkontinentního pacienta

Pokud pečujeme o inkontinentního pacienta, je nutné uvědomit si, že nastalá situace pro něj nemusí být vůbec snadná. Proces vylučování je velmi intimní a soukromou záležitostí. Není žádnou výjimkou, pokud se životní partneři nebo rodiče a děti nenavštěvují v koupelně. Ani pacienti, kteří musí přinést lékaři ranní moč, nedělají tuto činnost s oblibou a stydí se předat zkumavku se vzorkem moči nebo stolice zdravotnímu personálu.  

U inkontinentních pacientů vždy dbejte na maximální diskrétnost a nezapomeňte na empatii. Nejdříve je potřeba zvážit, zda péči o inkontinencí postiženého pacienta zvládneme tak, abychom nezatížili jeho psychiku. Je nutné promyslet každé slovo i komentář, dokonce i mimiku ve tváři ve chvíli, kdy dotyčnému pomáháme s osobní hygienou.

Pro pacienty, kteří jsou odkázáni na lůžko, doporučujeme použít mycí froté žínky a ošetřující mycí pěnu ve spreji. Slouží k hygieně nejen intimních partií u imobilního uživatele. Svým složením pomáhá chránit citlivou pokožku u ležících pacientů i u osob trpících inkontinencí. Kromě mycí pěny nabízíme kompletní kosmetickou řadu značky DERMAWED, díky které pokožka pomaleji chřadne a zůstává dostatečně hydratovaná. Tento způsob péče o citlivou pokožku ulehčí péči o imobilní pacienty.

Druhá stránka věci je pak samotná ošetřující péče. Ze všeho nejdříve musíme zajistit pacientovi intimní prostředí a samostatnost za pomoci použití asistenčních pomůcek. Důležité jsou například jednorázové mycí žínky, které lze použít v mokrém i suchém stavu. Využijí je jak samotní pacienti, tak osoby pečující o ležící pacienty. Pro rychlé a hygienické ošetření lze využít místo froté žínek i jednorázové žínky DERMAWED.

Ochrana matrace před nechtěnými nehodami

Zvláště matrace je často velmi namáhaná v důsledku nechtěného úniku moči. Osobám pečujícím o inkontinentní osoby ulehčí mnoho práce například inkontinenční podložky na postel. Náš obchod nabízí inkontinenční podložky různých velikostí. Skvělou volbou je například pratelná inkontinenční podložka s pruhem pro založení, která perfektně drží na místě a tím nedochází k nechtěnému shrnutí pod ležícího pacienta a následným nepříjemným otlakům.

Inkontinenční podložky doporučujeme před použitím několikrát vyprat pro dosažení maximální savosti.

 

 

Co je to pulzní režim a jaké jsou jeho výhody při léčbě dekubitů?

Banner_pulz

Matrace rodiny Curo Cell A4 od švédského výrobce Care of Sweden nově přinášejí unikátní pulzní režim. Základním principem a klíčovou vlastností všech dynamických antidekubitních matrací je snížení tlaku na pokožku a umožnění rovnoměrného prokrvení tkání. Společnost Care of Sweden se snaží dosáhnout co nejlepších klinických výsledků vyvíjením inovativních řešení, které pomáhají při léčbě dekubitů. Pulzní režim je nejnovější výsledek intenzivního vývoje a přináší řadu zlepšení a výhod oproti konvenčním režimům běžných matrací.

Režimy matrací
V tradičním dynamickém/střídavém režimu se tlak mění mezi jednotlivými válci matrace v nastavené délce cyklu, aby se dosáhlo účinného snížení tlaku. Oproti tomu je pulzní režim kombinací této metody střídání tlaku, ale zároveň i redistribuce tlaku, čímž je dosaženo snížení špičkových tlaků ve válcích. Rozdíl tlaků mezi nafouklým a vyfouklým válcem je znatelně menší, čímž je významně zvýšen komfort ležící osoby. Pulzní režim je navržen tak, aby poskytoval nejlepší možnou kombinaci mezi účinnou léčbou a vysokou úrovní pohodlí pro uživatele.

Vysoká účinnost pulsního režimu
Při porovnání klinických výsledků pulzního režimu s tradičním dynamickým režimem výzkum ukazuje, že pulzující/pulzní režim je nejúčinnější volbou pro rovnoměrný průtok krve v tkáni uživatele (1). Tento výzkum také ukazuje, že pulzující/pulzní režim, ve srovnání s tradičním střídavým režimem, nabízí uživateli menší povědomí o pohybech nosné plochy a lépe se přizpůsobuje a napodobuje přirozené pohyby těla. 

pulz01

 

ivlvPulzující režim je program mírných vzduchových pulzů, které zvyšují pohodlí a zajišťují rovnoměrný průtok krve v tkáních uživatele. Díky tomu dochází k rozložení hmotnosti a minimalizaci tlakových bodů.

 

 

 

 

pulz02
Standartní režimStandartní režim střídavého programu, poskytuje úlevu, ale zvýšený tlak v tlakových bodech.

 

 

 

 

 

Automatický provoz
Oproti manuálnímu systému nastavení kompresoru antidekubitní matrace nabízí rodina matrací CuroCell A4 zcela automatické nastavení všech potřebných parametrů. Protože každý člověk je jiný, ať už tělesnými proporcemi nebo pohybem těla, není možné poskytnout optimální léčbu tak, aby parametry nastavení vyhovovaly většině uživatelů. Zároveň většina uživatelů svou polohu v průběhu dne mění a pro optimální péči je tedy nutné nastavení manuálně změnit, nebo nechat automatický sytém, aby změny provedl za vás. Software matrací CuroCell A4 využívá senzory, které detekují pohyby lůžka, uživatele, velikost a hmotnost těla. Řídicí jednotka pak nepřetržitě přizpůsobuje tlak a jedinečné nastavení terapie pro každého uživatele ve všech polohách a nastavení lůžka.

Snímek obrazovky 2021-03-22 172316

Vliv hluku na průběh léčby
Všechny aktivní antidekubitní matrace jsou poháněny kompresorem, který řídí vnitřní tlak matrace. Zároveň tato řídící jednotka nepřetržitě způsobuje hluk a vibrace. Velké vibrace a hluk narušují spánek uživatelů a výrazně tím ovlivňují celkový komfort. Podle výzkumů (2), (3), (4) jsou spánek a klidné prostředí klíčovými vlastnostmi pro řádné zotavení a pohodu uživatelů. Antidekubitní matrace CuroCell A4 jsou proto navrženy tak, aby generovaly minimální vibrace a velmi nízkou hladinu hluku. V kombinaci s automatizovaným softwarem umožňují téměř tichý provoz.


(1) Dr Peter Worsley, Dr Luciana Bostan and Professor Dan Bader. Investigation of the biomechanical and physiological responses to prolonged lying postures during three mattress modes. Unpublished manuscript. University of Southampton, 2018. (2)Hagerman I et al., „Influence of intensive coronary care acoustics on the quality of care and physiological state of patients“, Int J Cardiol. 2005 Feb 15;98(2) :267-70 (3) Hsu et al., „Noise pollution in hospitals: Impacts on patients“, J. Clin. Out. Mgmt. 2012, vol 19, no 7, p301-309 (4) Johansson et al., „The sound environment in an ICU patient room - a content analysis of sound levels and patient experiences“, Intensive and Critical Care Nursing Journal, Oct 2012, 28(5), p.269-279

Podle čeho vybrat zdravotní chodítko nejen pro seniory?

Banner_brezen02_clanek

V článku vám poradíme jak se orientovat ve specifikacích a jak zvolit správné chodítko pro váš konkrétní účel

Dlouhá hospitalizace, stáří nebo nehoda mohou ovlivnit naši schopnost běžného pohybu. Chcete být i přes to samostatní
nebo pomoci k samostatnosti některému ze svých blízkých? Invalidní chodítka mohou být obrovskou pomocí při překonání nejistot
v chůzi u starších i zdravotně postižených. Chodítka pro důchodce slouží jako frontální podpora a pomohou vám při pohybu v domě, na zahradě
nebo při cestách. Běžně se chodítka pro seniory využívají jak při krátkodobých zotaveních, tak jako stálý pomocník při stárnutí ve snaze
udržet si kondici co nejdéle.

Jak ale vybrat to správné chodítko?
Volba jakékoli asistenční technologie se obecně zaměřuje na obnovení stavu pohody a samostatnosti. Při volbě chodítka byste proto měli brát
v úvahu jak místo, kde bude používáno, tak fyzické proporce a motorické dovednosti chodce.

Zdravotní chodítko s podpěrou lokte, nebo bez ní?
Tento výběr závisí hlavně na čase stráveném při chůzi a hmotnosti vrchní časti těla, která působí na nohy. Polstrovanější chodítka pro seniory
jsou vhodná pro odlehčení váhy a zátěže chodce. Polstrování může být pouze na úchyt ruky, nebo pro větší odlehčení na celý loket.
Chodítka s loketní podpěrou mohou být pak vysoká i 130 cm.

S kolečky nebo bez koleček?
Při výběru chodítka pro seniory je jasným vodítkem především dosavadní schopnost chůze jedince. Při potřebě pouze lehčí pomoci, stačí chodítko
krokové bez koleček. V případě, že si chce chodec více ulehčit chůzi, nebo chodí na delší vzdálenosti, je vhodnější chodítko s kolečky.

Výhody invalidních chodítek bez koleček

choditko-clik-ctyrbodove-pevne--  Výrazně lehčí oproti chodítkům s kolečky

-  Zabírají méně prostoru

-  Lze snadno složit (vhodné pro transport autem a návštěvy u lékaře)

-  Nastavitelná výška hliníkového rámu

 

 

 

 

Výhody invalidních chodítek s kolečky - Chodítko Era předloketní

Snímek obrazovky 2021-02-25 093750-  Možnost přítlačných brzd s aretací

-  Stejně jako chodítka bez koleček jsou tato chodítka skládací

-  Výšková nastavitelnost madel

-  Možnost varianty se sedátkem pro odpočinek během cesty

-  Odnímatelný podnos, odkládací koš

 

 

 

 

  

Dvě, tři nebo čtyři kolečka?
Dvoukolá chodítka jsou vhodným pomocníkem při kratším pohybu pouze na pár kroků. Jsou lehčí než vícekolová, proto jsou vhodná do vnitřních
prostor. Stejně tak poslouží k pohybu po interiéru i chodítko se čtyřmi menšími kolečky a polstrováním pod lokty. Takto vysoké chodítko zaručí
menší námahu a stabilnější chůzi v interiéru.

Čtyřkolové chodítko Saturno předloketní odlehčené 

choditko_pro_seniory

-  Výšková nastavitelnost madel

-  Anatomické rukojeti s bezpečnostními odrážkami

-  4 kolečka - přední otočná

-  Zadní brzdy s funkcí uzamčení

-  Zaoblená textilní opěrka a sedátko pro odpočinek během cesty

 

 

 

 

 

Na procházky, nákupy a delší chůzi se pak hodí tříkolová a čtyřkolová chodítka. U všech typů chodítek je pak možné volit mezi područkami
a loketním polstrováním. Chodítka s kolečky mohou mít i další příslušenství, jako jsou košíky na nákup nebo brzdy předních kol.
S čím je však potřeba počítat je váha chodítka. Čím více příslušenství tím těžší chodítko je.

Čtyřkolové chodítko Atlante Mini odlehčené

 ctyrkolove-choditko-atlante-mini-odlehcene

-  Stabilní, snadno ovladatelné

-  Přítlačné brzdy s možností aretace

-  Lehký a skládací - snadno ponesete v ruce, ideální na cestování, návštěvy u lékaře apod.

-  4 kolečka - přední otočná

-  Výšková nastavitelnost madel 

-  Anatomické rukojeti a polstrované sedátko

 

 

Stále si s výběrem chodítka nejste jisti?
Rádi vám poradíme s výběrem a specifikacemi konkrétního chodítka na naší lince pro zákazníky.

Kontaktujte nás na +420 311 249 459
nebo napište na e-mail obchod@stamed.cz

Je váš blízký upoután na lůžko a chcete předejít vzniku dekubitů?

V následujícím článku vám poradíme, jak správně v domácích podmínkách pečovat o člověka na lůžku nebo jak vybrat správnou matraci do domácí péče i sociálního zařízení.


Co jsou to dekubity/proleženiny a jak se tvoří?

1Dekubity neboli proleženiny se diagnostikují jako onemocnění kůže v důsledku mnoha faktorů. Onemocnění trápí především a téměř výhradně trvale ležící osoby s omezením pohybu. Vždy záleží na celkovém stavu pacienta od kvalitní výživy až po pohyblivost. Na základě komplexní informace je pak možné vyhodnotit výši rizika vzniku dekubitů.

Nejčastěji se dekubity projevují na místech, na které soustavně působí tlak z vnějšího prostředí oproti kosti. Často jsou to místa s tenkou vrstvou tuku a svalovou tkání, tj. lokty, ramena, paty, kyčelní klouby, kříž. Čím je vrstva tkání tenčí, tím vzniká vyšší riziko vzniku bolestivých ran, které mohou mokvat. Ve zkratce existují čtyři stupně rizika vzniku dekubitů.

 


 

Kategorie Ikategorie 1
Zarudnutí, které vlivem tlaku nemizí. Neporušená kůže s jasně ohraničeným zarudnutím nemizejícím vlivem tlaku, většinou nad kosterním výběžkem.

 

 
 
Kategorie II    kategorie 2
Částečné poškození kůže, které vypadá jako povrchový otevřený vřed s narůžovělou spodinou 
bez fibrinového povlaku. Může se také jednat o nepoškozený či otevřený/natržený puchýř naplněný krevním sérem či krví. Vypadá jako lesklý či suchý povrchový vřed.
 
 

 
Kategorie IIIkategorie 3
Celkové poškození kůže. Podkožní tuk je viditelný, kost, šlacha ani sval viditelné nejsou.
Může být vidět fibrinový povlak, který ovšem nezakrývá hloubku poranění


  

 

Kategorie IV kategorie 4
Hluboké poškození tkání včetně kosti, šlachy či svalu. Může být viditelný fibrin či nekróza.
Často se objevuje poddolování a tunely. Hloubka proleženiny kategorie IV se může lišit dle umístění na těle. 

  

 


Jak předcházet vzniku dekubitů?

Péče o kůži a hygienu je jedním z nejzásadnějších aspektů předcházení a léčby vzniku dekubitů. Trvale ležící osoba by měla být udržována neustále v suchu a čistotě. Proto v případě inkontinenčních osob doporučujeme využívat polohovacích a inkontinenčních podložek. A při hygieně pečovat výhradně za pomoci kvalitní neparfemované kosmetiky.

Aktivita a případné polohování pacienta je přirozenou obranou těla proti vzniku proleženin. Každá možnost pohybu se počítá! Pokud již pacient nemůže sám, je zásadní pravidelné cvičení a polohování na lůžku pomocí polohovacích pomůcek. Při pohybu pacienta na lůžku je vždy určitá část těla odlehčena. Díky odlehčení dochází k zlepšení průtoku krve a s tím také k snížení rizika vzniku.

Výživa a záruka dostatečného přísunu živin a energie, zabraňuje dehydrataci a podvyživení. Podvyživené, dehydratované, ale i obézní tělo má pak vyšší sklon k rozvoji proleženin. 

 


Druhy antidekubitních matrací?
Na našem e-shopu najdete základní rozdělení matrací do dvou skupin. Pasivní pěnové antidekubitní matrace dynamické vzduchové matrace s kompresorem. Matrace se od sebe liší nejen materiálem, ale i technologií kterou využívají nebo stupněm rizika vzniku pro které jsou určeny.

Jakou matraci pořídit do domácí péče?
U matrací vždy záleží na vašich finančních možnostech. Nejvyšším standardem a bezkonkurenčně nejlepší antidekubitní matrací je Dynamická antidekubitní matrace CuroCell A4. Tati matrace je vhodná pro nejvyšší stupeň rizika vzniku dekubitů, poskytne nejlepší péči, a s automatickým ovládáním ji volí do domácí péče lidé, kteří jsou ochotní více investovat.

Za cenu matrace dostanou nejlepší možnou péči v domácích podmínkách bez zvláštních nároků na obsluhu matrace. Běžně jí volí také do zařízení se sociální péčí a domovů pro seniory. V osobní domácí péči pak můžeme doporučit i kvalitní pěnovou antidekubitní matraci, které nabízejí finančně dostupnější řešení, bez potřeby speciální údržby matrace.

Všechny antidekubitní matrace na našem e-shopu jsou certifikovány jako zdravotnický prostředek, který má svou účinnost prokázanou osvědčeními. I z tohoto důvodu jsou naše matrace hojně využívány v domovech pro seniory a dalších zdravotnických zařízeních. Z řad pěnových nebo tzv. pasivních matrací nabízíme hned několik modelů od německého výrobce Funke medical.

Pro třetí a nižší stupeň nabízíme třívrstvou matraci MemoCare, nebo dvouvrstvou Hyper foam Plus Clinic.

antidekubitni-matrace-hyper-foam-plus-clinic-0.pngAntidekubitní matrace Hyper Foam PLUS CLINIC
- Dvouvrstvá hyperelastická pěna Otto Bock s podélnými a příčnými prořezy
- Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima
- Vyztužené boky pro lepší stabilitu matrace
- Voděodolný a prodyšný hygienický potah povrch
- Potah vybavený zipy
- Ultrazvukově svařované švy
- Záruka 3 roky

 

antidekubitni-matrace-memocare-90-x-200-cm-0.png.bigAntidekubitní matrace MemoCare 90 x 200 cm
- Dvouvrstvá hyperelastická pěna Otto Bock a vrstva Visco (paměťová pěna)
- Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima
- Vyztužené boky pro lepší stabilitu matrace
- Voděodolný a prodyšný hygienický potah povrch
- Potah vybavený zipy
- Ultrazvukově svařované švy
- Záruka 3 roky

 

Pro čtvrtý stupeň a zároveň jednou z nejlepších pěnových matrací je v našem sortimentu. 

antidekubitni-matrace-hyper-foam-2-clinicHype Foam 2 Clinic.
- Třívrstvá hyperelastická pěna Otto Bock s podélnými a příčnými prořezy
- Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima
- Vyztužené boky pro lepší stabilitu matrace
- Voděodolný a prodyšný hygienický potah povrch
- Potah vybavený zipy
- Ultrazvukově svařované švy
- Záruka 5 let

 


Bannerpulz




Správnou hygienu seniorů usnadní kvalitní kosmetika

Hygiena u seniorů vyžaduje zvýšenou péči o pokožku. Máme pro vás několik tipů na kosmetické přípravky, které zajistí maximální péči o problematické partie citlivých částí těla starších osob.


Kosmetika pro citlivou pokožku seniorů

Senioři i osoby se sníženou pohyblivostí mají často pokožku vystavenou vzniku dekubitů. Vlivem dlouhodobého pobytu na polohovacím lůžku i ve spojitosti se zvýšenou hygienou, může být pokožka více namáhána a ohrožena bolestivými proleženinami. Věnujte pozornost hlavně citlivým oblastem pokožky u starších pacientů nebo u inkontinentních osob. Abychom vám pomohli při péči o citlivou pokožku seniorů, zaměřili jsme se na výběr té nejlepší kosmetiky a také na základní pravidla pro usnadnění péče o seniory a osoby se sníženou pohyblivostí.

Jak pečovat o citlivou pokožku seniorů a imobilních osob?
Sucho -základem pro zachování zdravé pokožky je její udržení v suchu. Správným výběrem pomůcky, pomáháte předcházet jejímu poškození.

 

 

Čistota - při každé výměně absorpčních pomůckek jako jsou inkontinenční podložky,
chrániče matrace nebo nepropustného prostěradla je nutné pokožku
důkladně očistit. Skvělou volbou pro péči o citlivou pokožku seniorů
je například kosmetika DERMAWED. Mycí pěna ve spreji od této značky,
rychle a šetrně čistí znečištěnou pokožku při inkontinenci a chrání tak pokožku
před škodlivými látkami. 

-  zabraňuje podráždění pokožky (svědění, pálení atp.)
-  určená k častému použití
-  pokožka je po aplikaci čistá
-  způsob aplikace: sprej
-  obsah: 500 ml

 

 
Ochrana - postupem věku pokožka ztrácí svou ochrannou funkci a zvláště 
senioři a imobilní pacienti mají pokožku velmi křehkou. Proto doporučujeme
pokožku pravidelně ošetřovat kvalitní kosmetikou. Například DERMAWED 
Ošetřující olej s levandulí je určen osobám dlouhodobě ležícím
a inkontinentním osobám, které mají citlivou a slabou pokožku. 

-  výrazně zklidňující
-  pokožce dodává vláčnost a hebkost
-  chrání pleť před vysycháním
-  způsob aplikace: sprej
-  obsah: 200ml

 


Jak provádět hygienu u seniora
Pečujete o své blízké? Pak jistě oceníte několik rad, jak ulehčit práci při osobní hygieně. Zajištěním potřebné míry hygieny je nutné použít kvalitní zdravotní pomůcky (froté žínky nebo jednorázové žínky), ale hlavně kvalitní tělovou kosmetiku pro seniory. V pečovatelských zařízeních se využívají sprchovací lůžka pro usnadnění hygieny osob s omezenou pohyblivostí.

 

Česká kosmetika DERMAWED je speciálně vytvořena s ohledem
na potřeby seniorů. Svým složením je vhodná i pro imobilní osoby nebo pacienty
trpící inkontinencí. Při těchto obtížích je nutné klást velký důraz na péči
o pokožku a předcházet jejímu podráždění nebo poškození vlivem opruzenin
a dermatitidě. Když už dojde k poškození pokožky, doporučujeme použít
uklidňující krém se zinkem DERMAWED, který pomáhá zklidňovat postižená
místa na pokožce.

-  zklidňující krém s hojivými účinky s obsahem panthenolu
-  hydratuje a zvláčňuje
-  urychluje proces regenerace pokožky
-  ošetření intimních partií inkontinentních pacientů
-  obsah: 250ml


Pozor na proleženiny a vznik dekubitů
Proleženiny jsou strašákem pro každého méně pohyblivého pacienta. Vznikají dlouhodobým tlakem na kůži, kdy dochází k uzavření malých cév a tkáně přestanou být dostatečně zásobené kyslíkem. Výsledkem je vznik špatně se hojících ran, na dotek bolestivých a v některých případech život ohrožujících. K prevenci vzniku dekubitů přispívá nejen pravidelná hygiena, ale také kvalitní antidekubitní matrace a časté polohování pacienta pomocí polohovacích pomůcek.

 

Vyhněte se vzniku nepříjemných kožních problémů, například použitím 
masážního mléka s mentolem DERMAWED. Mentol v tomto případě prokrvuje pokožku a působí příznivě na prevenci vzniku dekubitů. Kosmetika pro seniory DERMAWED vznikla na základě vývoje se specialisty z LDN FN Motol. Jde o profesionální produkt, používaný celou řadou profesionálů, pečující o seniory. Nejčastějšími odběrateli jsou domovy pro seniory, LDN, nemocnice aj. Tato kosmetika je skvělou volbou pro osoby se s křehkou pokožkou, která je namáhána zvýšenou osobní hygienou.

-  pro rychlou masáž pokožky
-  chladivý účinek extraktu mentolu
-  bez parfemace, vhodný i pro citlivou pokožku
-  prokrvuje pokožku a působí příznivě na prevenci vzniku dekubitů
-  díky obsahu glycerinu pokožku vysoce hydratuje a zvláčňuje
-  obsah: 500ml

Jak vybrat mechanický invalidní vozík

Vybíráte nový invalidní vozík? Poradíme vám, podle kterých kritérií a parametrů se řídit! Při výběru doporučujeme dbát na potřeby i na zdravotní stav uživatele.

Jak vybrat invalidní vozík pro seniory

Invalidní vozík je určený pro osoby s omezenou nebo úplnou ztrátou hybnosti dolních končetin. Při výběru vhodného vozíku musíme zohlednit především věk uživatele a typ handicapu.

Invalidní vozíky jsou speciálně vyvinuté pro konkrétní zdravotní nemoci, jako je kvadruplegie, paraplegie, mozková příhoda, DMO, amputace i pro různé typy úrazů apod. Dále je velmi důležité brát v úvahu při výběru invalidního vozíku pro seniory fyzickou zdatnost a možnost samostatného pohybu, popřípadě nutnost doprovodu asistenta, který bude při ovládání vozíku nápomocen. 


Ivalidní vozík START 

invalidni-vozik-start1-standardni-max-nosnost-  Standartní mechanický invalidní vozík

-  Sedák a opěradlo z omyvatelného nylonu

-  Sklopné područky

-  Zadní kola s bezdušovými pneumatikami

-  Nosnost: 120 kg

 

 

 

 

Vybíráme invalidní mechanický vozík podle účelu použití

Mechanické invalidní vozíky skládací vynikají mnoha přednostmi. Při převozech mezi bydlištěm a místem, kam je potřeba se přepravit, zaberou jen minimum místa, díky kompaktnímu složenému tvaru. S takto specifickým invalidním vozíkem je cestování jednodušší i díky odlehčené celkové hmotnosti. Mechanický invalidní vozík skládací doporučujeme zakoupit pacientům s dočasnou zdravotní indispozicí i pacientům s dlouhodobými potížemi typu ochrnutí.



Skládací vozík DUAL GO! 

invalidni-vozik-dual-go-transport-  Skládací mechanický invalidní vozík

-  Sedák a opěradlo z omyvatelného nylonu

-  Sklopné područky

-  Odnímatelné a nastavitelné stupačky

-  Zadní kola s bezdušovými pneumatikami

-  Nosnost: 150 kg

 

 

 

 

 

 


Dále můžeme doporučit výběr invalidních vozíků podle dalšího typu použití. Například sportovní vozíky a vozíky pro domácí využitíkteré uživatel ovládá sám. Další volbou jsou transportní vozíky, vyžadující pomoc asistenta.

Transportní invalidní vozík TRAVEL! 

transportni-invalidni-vozi-  Skládací, odlehčený, mechanický invalidní vozík

-  Sedák a opěradlo z omyvatelného nylonu

-  Sklopné područky, hliníkový rám

-  Nosnost: 75 kg

 

 

 

 

 

 

 

 


Doplňky pro pohodlné používání invalidního vozíku

Dopřejte si maximální komfort při používání svého mechanického vozíku s praktickými zdravotními pomůckami, které minimalizují vznik proleženin a otlaků. Vybírejte z naší pestré nabídky pomůcek proti proleženinám. Skvělou volbou bude například antidekubitní podsedák XSEAT CLINIC v širokém spektru rozměrů, který je určen pro prevenci a léčbu dekubitů až 4. stupně rizika.

1832-1_antidekubitni-podsedak-xseat-clinicAntidekubitní podsedák XSEAT CLINIC má konstrukci z dvojité vrstvy hyperelastické pěny. Vrchní vrstva je tvořena z paměťové pěny. Díky anatomickému tvaru pro správné postavení těla, budete mít vždy dokonalou oporu páteře a ostatních částí těla. Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima nabídne optimální teplotní komfort i v letních horkých dnech. Materiál je odolný vůči bakteriím, pratelný do teploty 95 °C.

 Ultrazvukově svařované švy jsou odolné vůči mechanickému poškození a protiskluzová spodní část zamezí sesuvu antidekubitního podsedáku. Maximální nosnost je 120 kg.

 

 

1835-1_antidekubitni-podsedak-gel-seat-clinicAlternativou podsedáku XSEAT CLINIC bude například u zákazníků velmi oblíbený antidekubitní podsedák GEL SEAT CLINICNabízený ješirokém spektru rozměrů, určený pro prevenci a léčbu dekubitů až 4. stupně rizika.

Inovativní konstrukce z dvojité vrstvy hyperelastické pěny Otto Bock zajistí, že tento antidekubitní podsedák GEL SEAT CLINIC bude pohodlný pro celodenní použití. Anatomický tvar je vyvinut pro správné postavení těla, unikátní ventilační systém zajistí ideální mikroklima v každém počasí. Voděodolný potah je možné prát na 95 °C, pro zajištění maximální hygieny. Výška sedáku pro je 8 cm a celková nosnost je 120 kg.

 

 

 


Údržba mechanických invalidních vozíků

Aby vám mechanický invalidní vozík sloužil pokud možno dlouhé roky bez poruchy, je nutné čas od času provést údržbu. Při běžném znečištění stačí vozík očistit vlhkým hadříkem s šetrným mycím prostředkem. Použití agresivních čisticích prostředků se nedoporučuje! Desinfekci používáme pouze doporučenou výrobcem.

Servis invalidních vozíků přenechejte našemu servisnímu oddělení. Protože jsme prodejci invalidních vozíků, většinu prodávaných náhradních dílů máme skladem. Servisní technik s vámi domluví termín návštěvy na pobočce, popřípadě u vás doma.

Jak vybrat kvalitní stoličku do sprchy a židli do vany pro seniory?

Při výběru zdravotních pomůcek, jako je stolička do sprchy nebo židle do vany, doporučujeme zakoupit pouze kvalitní výrobky opatřené protiskluzovým materiálem. Ty zajistí maximální komfort při osobní hygieně.

Pravidelná hygiena bez obav pomocí zdravotnických pomůcek 

Koupelna je místem, kde hrozí nejrůznější úrazy a to nejen seniorům, ale také lidem s omezenou pohyblivostí.
Kluzká podlaha ve sprchovém koutě i vana, představují riziko uklouznutí a jsou příčinou nejrůznějších pádů a nepříjemných zranění. Vybavte svou koupelnu bezpečnými doplňky, které usnadní sprchování osobám se zhoršenou
pohyblivostí a seniorům.

 

mceclip0Jak vybrat židli do sprchy pro seniory

Máte-li doma sprchový kout, pak vám jistě usnadní každodenní hygienu praktičtí pomocníci, jako jsou židle a stoličky do sprchyurčené pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí. Tyto zdravotnické pomůcky zvýší nezávislost a bezpečí v koupelně. Hygienickou pomůckou neděláme radost! Vyberte sedačku do sprchy pro seniory, kterou usnadníme život svým blízkým. Dobrou volbou bude například Sklopná sedačka do sprchy s opěrnými nožičkamikterá se montuje přímo na stěnu. Po sprchování jednoduše stoličku sklopíte ke stěně. Díky tomu nezabere žádné místo ve sprše. Stolička do sprchy pro seniory usnadní úkony osobní hygieny a nabídne komfort při sprchování. Při výběru ideální židle do sprchy pro seniory věnujte pozornost použitým materiálům, maximální nosnosti a protiskluzové úpravě. 

 

 

 

 

 mceclip1

 

 

Dalším praktickým doplňkem v koupelně pro seniory bude například židle pro seniory do sprchového koutu s nastavitelnými nohami a protiskluzovými nástavci, poskytující nastavení výšky podle potřeb klienta. Stoličky do sprchy pro seniory jsou vždy důmyslně navrženy s plastovou sedačkou s otvory pro odtok vody a pevného ocelového rámu. Úchytky na stranách jsou opatřeny pro vyšší bezpečnost a jednoduché použití.

 

  

 

 

 
 


Dodáváme kvalitní sedačky do vany pro seniory

Bezpečnost při koupání je nutné zajistit u starších osob i u pacientů se špatnou pohyblivostí. Proto doporučujeme zakoupit sedačky do vany nebo speciální sedačky do vany pro senioryzajišťující maximální stabilitu a oporu při osobní hygieně.

mceclip3

 

Sedačka do vany pro seniory s nastavitelnou výškou se stane nedílnou součástí vaší koupelny. Tato sedačka do vany s výřezem a opěrkou, svou konstrukcí usnadňuje uživatelům běžné úkony při intimní hygieně a zároveň při jejím použití klesá riziko pádu při koupání.

 

 mceclip4

Kompaktní sedačka do vany s důrazem na kvalitní zpracování a použité materiály, je námi doporučovaná Sedačka do vany závěsná s opěrkou, s nosností do 100 kg. Její alternativou bude sedačka do vany s výřezem a opěrkou, zajišťující maximální pohodlí při mytí intimních partií. Snadný pohyb umožňuje malá sedačka do vany pro seniorykterou ocení také maminky s malými dětmi. Pro bezpečné použití u těžších pacientů, poslouží sedačka do vany s nastavitelnou šířkouTento typ sedačky po použití jednoduše opřete ke stěně nebo za skříňku, aby nerušila vzhled koupelny a nezabírala potřebné místo pro bezpečný pohyb. Snadné použití nabízí sedačka do vany pro seniory s opěrkoukterá může mít podobu klasické židle s opěradlem.

 

 

 


Židle do vany a stoličky do sprchy musí být kvalitní 

Židle do vany i stoličky do sprchy musí být vyrobeny především z robustních, pevných materiálů, které zaručí maximální bezpečí a samozřejmě tolik potřebný komfort, při osobní a intimní hygieně.

mceclip5

Dobrým řešením pro snadné sprchování, bude výběr židle do sprchy pro seniory s výhřezem a područkami. Díky prakticky řešeným nastavitelným nožičkám s protiskluzovými nástavci, bude skvělou alternativou pro ty, kteří mají obavu z klasické židle pro seniory do sprchového koutu, která se nemusí zdát být příliš bezpečná. 

Vybírejte pouze certifikované zdravotnické pomůcky a sedačky do vany

Zajistěte svým blízkým maximální komfort při osobní hygieně v každé koupelně. Existuje několik tipů sedaček do vany a židlí do sprchových koutů. Klasická sedačka s nastavitelnou výškou je vhodná pro sezení ve sprše i mimo ní. Skládací židlička je určena pro osoby s dobrou pohyblivostí, kteří chtějí mít komfort při osobní hygieně zvláště ve sprchovém koutě. Pro špatně se pohybující lidi, doporučujeme zakoupit židle s područkami do sprchového koutu nebo sedačky do vany s výřezem a opěrkouVybírejte menší stoličky do malých sprchových koutů, nebo závěsné židle určené pro připevnění do zdi.To vše najdete na našem e-shopu.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX