Zvedací zařízení pro imobilní pacienty

PS_članek_Zvedací zařízení pro imobilní pacienty4

 

Péče o těžce hendikepované osoby s sebou nese i fyzickou námahu, kterou musí pečovatelé vynaložit při přenášení pacienta z lůžka na vozík nebo do koupelny. Při provádění těchto náročných úkonů je třeba dbát na bezpečnost a ohleduplnost, aby se pacientovi se sníženou mobilitou neublížilo. Pro usnadnění přesunu pacientů a eliminování zdravotních rizik jsou k dispozici elektrická nebo hydraulická zvedací zařízení pro imobilní pacienty.

Při výběrů vhodného zvedacího zařízení je třeba dbát na maximální nosnost a funkcionalitu zařízení. Silné zvedací pohony elektrických zvedáků zajistí jednoduchou manipulaci imobilní osoby s nadváhou. Ke zvedákům se vyrábí široké spektrum příslušenství v podobě závěsů a vaků, které se připevní na zvedací zařízení. Základní příslušenství bývá v ceně zvedacího zařízení.

Nejvýkonnější a zároveň nejdražší zvedáky mají i bezpečnostní opatření, jako tlačítko nouzového zastavení nebo ochranu před zachycením, skřípnutím pacienta při spuštění zvedáku. Cena elektrických zvedáků se odvíjí od množství funkcí, maximální nosnosti, po potřeby pacienta až po zhotovený materiál. Cena elektrických zvedáků se pohybuje od 30 000 do 260 000 Kč.

Pro usnadnění hygieny pacienta je vhodný sprchový zvedák, který je určen k přesunu pacienta a následnému mytí ve vaně v poloze v sedě. Oproti ostatním zvedákům je tento typ určen pouze pro přesun a následnou hygienu pacienta. Zvedací zařízení je voděodolné a potahy jsou vyrobeny z lisovaného polyuretanu, který zajištuje pohodlí, odolnost a snadné čištění. Cena transportního sprchovacího zvedáku je cca 150 000 Kč.

Pro ještě větší komfort u zcela imobilních osob jsou k dispozici speciální toaletní vaky. Voděodolné vaky mají popruhy zakončené různými polohovacími oky pro zajištění symetrie při zvedání. V oblasti podpaží jsou vaky vyztuženy a změkčeny pro větší pohodlí. Při koupi je třeba vhodně zvolit velikost vaku od S po XL, s volbou pomůže přehledná tabulka velikostí. Toaletní vak bez opory hlavy vyjde na necelých 6 000 Kč, s oporou hlavy o 1 000 Kč víc.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX