5 kroků k bezpečnější koupelně

PS_članek_5 kroků k bezpečnější koupelně4

Ve staří se koupelna může stát zdrojem nepohodlí a potíží. Uvědomění, že domácí prostředí není ideální, často nestačí a je třeba podniknout kroky k reorganizaci. Umět samostatně a bezpečně zvládat osobní hygienu je pro seniory a osoby se sníženou pohyblivostí nesmírně důležité.  

Je zapotřebí zkontrolovat celý prostor, eliminovat zbytečné a nebezpečné překážky, které mohou komplikovat pohyb. Následně přidat do koupelny pomůcky, které podpoří a zajistí bezpečnější prostor pro naše blízké. 

1. Méně je více 

Odstraňte vše, co je v prostoru koupelny zbytečné a mohlo by pro vaše blízké představovat nebezpečí. Může to být například koberec či kluzká předložka, o které by mohl někdo zakopnout nebo škobrtnout. Dále nábytek omezující přístup do sanitárního zařízení a ozdoby a předměty, které se nevyužívají a jen zabírají prostor.  

2. Prozkoumejte cesty 

Jakmile vše nepotřebné odstraníte a prostor pečlivě zkontrolujete, tak je důležité sledovat, jak se vaši blízcí samostatně po koupelně pohybují. Zvláště si všímejte kluzkých povrchů a pohybů při vstupu a výstupy z vany nebo sprchového koutu.  

Simulace jejich pohybů a zohlednění jejich fyzického i duševního stavu je způsobem, jak zjistit, kde je zapotřebí zásahu v podobě opěrných rukojetí, židlí, podsedáků a přesunovacích prostředků.  

3. Ergonomie a bezpečí 

Nyní je načase rozhodnout, jaké pomůcky vaši blízcí vyžadují. Ergonomie a bezpečnost by měly být stěžejními faktory při vašem rozhodování. Bezpečnostní pomůcka, která splňuje přesné bezpečností standardy, zaručuje maximální spolehlivost a ergonomický prvek zase napomáhá uživateli, jelikož konstrukce snižuje námahu v každé fázi používání. 

4. Světlo a barvy 

Je důležité posoudit, zda jsou světelné zdroje (okna, světla) dobře rozmístěny v různých oblastech použití koupelny. Barvy mohou pomoci snadno identifikovat různé části koupelny.  Rozdílná barva podlahy a stěn nebo použití záchodového prkénka a sedacích prvků v odlišných barvách je důležité, zvláště pokud naši blízcí mají poruchy zraku nebo Alzheimera.   

5. Něžnost a trpělivost 

Pro starší lidi nebo ty, kteří tráví mnoho času doma, je zavádění změn do domácího prostředí menší revolucí. Role pečovatele je zde obzvláště delikátní. Je zapotřebí pečlivě vysvětlit důvody pro zavedení všech změn a vybrat takové prvky, barvy světla, atd., které odpovídají jejich osobnímu vkusu. Pokud je to v dané situaci možné. Je důležité blízkým připomínat potěšení z péče o sebe, z toho, že koupelnu nevidíme jen jako každodenní potřebu, ale jako příjemný a bezpečný prostor, ve kterém se můžeme hýčkat.  

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX