UV-C dezinfekce - světlo pro zdraví

UV-C dezinfekce

 

UV záření

UV záření je neviditelné elektromagnetické záření s vlnovou délku kratší než má viditelné světlo. Přirozeným zdrojem UV záření je Slunce. Pokud by veškeré sluneční UV záření pronikalo až na zemský povrch, mělo by to pro život na Zemi fatální důsledky. UV záření je pohlcováno při průchodu plynnými obaly Země. Většina je zachycena již v ionosféře a další část poté v nižších vrstvách atmosféry, z nichž se na záchytu nejvíce podílí stratosféra díky vysokému obsahu ozónu.

Rozdělení UV záření:

UV záření

 

Germicidní svítidla s UV-C zářením

Germicidní svítidla jsou speciální typy svítidel, které vytváří ultrafialové záření ve spektru UV-C. Toto krátkovlnné záření narušuje buněčnou strukturu DNA baktérií, virů, plísní a menších škůdců a tím zamezuje jejich množení. Germicidní svítidla se používají k dezinfekci pracovních ploch, stolů, nářadí, klecí, kójí apod. Dezinfekce UVC zajišťuje sterilní čistotu, je založena na čistě fyzikálním procesu, bez chemikálií, toxických látek nebo rizika vzniku rezistence.

Pomocí UV-C světla lze dezinfikovat povrchy. Pokud však chcete dezinfikovat konkrétní místnost, musíte záření vystavit všechny povrchy v místnost, jinak hrozí, že zastíněné a schované povrchy zůstanou kontaminované. 

UV-C záření nachází uplatnění i při čištění a dezinfekci pitné vody. Likviduje viry, bakterie a mikroby. Chemické složení vody se zářením nemění. Ostatní technologie pro dezinfekci vody, zejména na bázi chloru a ozónu, mění kvalitu vody a jejich zbytkové množství může ohrozit zdraví. 

UV-C záření lze využít k dezinfekci vzduchu v místnosti za nepřítomnosti lidí, např. v nočních hodinách nebo uzavřených prostorech. 

 

Znáte výhody UV-C záření?

Dezinfekce pomocí UV-C záření je účinnou, roky prověřenou a k životnímu prostředí šetrnou alternativou k chemické dezinfekci. Použití UV-C je jednoduché. Při odchodu ze zaměstnání germicidní zářič zapnete. Ráno máte jistotu, že dýcháte vzduch bez virů a bakterií. Pomocí UV-C zářičů lze dezinfikovat mnoho typů prostor – zasedací místnosti, kosmetické salony, vnitřní prostory škol, fitness centra nebo plavecké bazény. Dopřejte svým zaměstnancům pocit bezpečí.

 

Délka ozáření

Mikroorganismy s jednoduchou strukturou mají vysokou citlivost na UVC světlo, což znamená, že je lze snadno deaktivovat při nízké dávce. K eliminaci plísní je zapotřebí výrazně vyšších hladin energie. Účinnost UVC pro deaktivaci mikroorganismů proto vždy přímo souvisí s aplikovanou dávkou. Základním faktorem je tedy čas a síla záření na jednotku plochy. Dávka záření se tedy udává v jednotce µWs/cm2 nebo také v Js/m2. Vysoká intenzita během krátké doby nebo nízká intenzita po dlouhou dobu jsou prakticky zaměnitelné a mají téměř stejné dezinfekční účinky. U germicidních svítidel využívajících trubic například OSRAM 36 W je definována síla záření > 0,35 W/m2 (ve vzdálenosti 2 m), což je 35 μW/cm2. Svítidlo s jednou 36 W trubicí pokryje plochu do velikosti 20 m2.

Všeobecná pravidla pro výpočet:
- 0,2–0,5 W UV-C/m2 podlahové plochy v běžném prostředí
- Konec životnosti zářiče (EOL): výkon na 80% původní hodnoty
- Při vlhkosti nad 50 % je třeba zvýšit UV-C výkon o 25 %
- Doporučená délka expozice: 20–30 minut

Vzoreček:

vzoreček

 

Upozornění!

Klasifikace UV-C zářičů je v souladu s normou IEC/EN 62471 o fotobiologické bezpečnosti. Záření produkované UV-C zářiči může potenciálně ohrozit zdraví. Vystavení se UV-C záření může mít za následek poškození zraku a kůže. Rizikovost expozice závisí na řadě faktorů, především pak na intenzitě záření a délce expozice. I krátká expozice může mít za následek zánět spojivek či podráždění kůže. Vždy je třeba dbát na to, aby UV-C záření nebyly přímo vystaveny oči ani kůže. Pokud místnost neposkytuje dostatečnou ochranu, je třeba mít na sobě ochranné pomůcky. Germicidní svítidla lze využít k dezinfekci místností, v nichž je uchováváno jídlo. V takovém případě je ale nezbytné postupovat v souladu s potravinovou legislativou, která pojednává o germicidních zářičích. UV-C zářiče nejsou vhodná a nesmí se používat k osvětlení prostor.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX