Jak účinně chránit matraci u inkontinenčních osob?

Účinná ochrana matrace u inkontinentní osoby

Jak účinně ochránit matraci u inkontinentních pacientů? Pomůžou kvalitní zdravotnické pomůcky.

Příčiny inkontinence mohou být různé a postihují pacienty různé věkové kategorie. Nejčastěji se však objevuje u pacientů seniorského věku. Pokud i vy pečujete o staršího člena rodiny, jistě oceníte kvalitní a snadno udržovatelné pomůcky a to zejména v případě, pokud je inkontinentní pacient odkázán na lůžko.

Ležící pacienti potřebují pravidelnou péči, která je prováděna správným způsobem. Hygiena je v tomto případě zaměřena především na křehkou pokožku, neustále namáhanou močí. Neodborně nebo nešetrně ošetřená pokožka může být postižena těžkými proleženinami, dermatitidami a dalšími nepříjemnými komplikacemi, doprovázenými bolestmi. U starších pacientů, kteří mají všeobecně pokožku křehčí, mohou nastat vážné zdravotní komplikace. Jak jim předcházet?

Správná péče o inkontinentního pacienta

Pokud pečujeme o inkontinentního pacienta, je nutné uvědomit si, že nastalá situace pro něj nemusí být vůbec snadná. Proces vylučování je velmi intimní a soukromou záležitostí. Není žádnou výjimkou, pokud se životní partneři nebo rodiče a děti nenavštěvují v koupelně. Ani pacienti, kteří musí přinést lékaři ranní moč, nedělají tuto činnost s oblibou a stydí se předat zkumavku se vzorkem moči nebo stolice zdravotnímu personálu.  

U inkontinentních pacientů vždy dbejte na maximální diskrétnost a nezapomeňte na empatii. Nejdříve je potřeba zvážit, zda péči o inkontinencí postiženého pacienta zvládneme tak, abychom nezatížili jeho psychiku. Je nutné promyslet každé slovo i komentář, dokonce i mimiku ve tváři ve chvíli, kdy dotyčnému pomáháme s osobní hygienou.

Pro pacienty, kteří jsou odkázáni na lůžko, doporučujeme použít mycí froté žínky a ošetřující mycí pěnu ve spreji. Slouží k hygieně nejen intimních partií u imobilního uživatele. Svým složením pomáhá chránit citlivou pokožku u ležících pacientů i u osob trpících inkontinencí. Kromě mycí pěny nabízíme kompletní kosmetickou řadu značky DERMAWED, díky které pokožka pomaleji chřadne a zůstává dostatečně hydratovaná. Tento způsob péče o citlivou pokožku ulehčí péči o imobilní pacienty.

Druhá stránka věci je pak samotná ošetřující péče. Ze všeho nejdříve musíme zajistit pacientovi intimní prostředí a samostatnost za pomoci použití asistenčních pomůcek. Důležité jsou například jednorázové mycí žínky, které lze použít v mokrém i suchém stavu. Využijí je jak samotní pacienti, tak osoby pečující o ležící pacienty. Pro rychlé a hygienické ošetření lze využít místo froté žínek i jednorázové žínky DERMAWED.

Ochrana matrace před nechtěnými nehodami

Zvláště matrace je často velmi namáhaná v důsledku nechtěného úniku moči. Osobám pečujícím o inkontinentní osoby ulehčí mnoho práce například inkontinenční podložky na postel. Náš obchod nabízí inkontinenční podložky různých velikostí. Skvělou volbou je například pratelná inkontinenční podložka s pruhem pro založení, která perfektně drží na místě a tím nedochází k nechtěnému shrnutí pod ležícího pacienta a následným nepříjemným otlakům.

Inkontinenční podložky doporučujeme před použitím několikrát vyprat pro dosažení maximální savosti.

 

 

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX