Je váš blízký upoután na lůžko a chcete předejít vzniku dekubitů?

V následujícím článku vám poradíme, jak správně v domácích podmínkách pečovat o člověka na lůžku nebo jak vybrat správnou matraci do domácí péče i sociálního zařízení.


Co jsou to dekubity/proleženiny a jak se tvoří?

1Dekubity neboli proleženiny se diagnostikují jako onemocnění kůže v důsledku mnoha faktorů. Onemocnění trápí především a téměř výhradně trvale ležící osoby s omezením pohybu. Vždy záleží na celkovém stavu pacienta od kvalitní výživy až po pohyblivost. Na základě komplexní informace je pak možné vyhodnotit výši rizika vzniku dekubitů.

Nejčastěji se dekubity projevují na místech, na které soustavně působí tlak z vnějšího prostředí oproti kosti. Často jsou to místa s tenkou vrstvou tuku a svalovou tkání, tj. lokty, ramena, paty, kyčelní klouby, kříž. Čím je vrstva tkání tenčí, tím vzniká vyšší riziko vzniku bolestivých ran, které mohou mokvat. Ve zkratce existují čtyři stupně rizika vzniku dekubitů.

 


 

Kategorie Ikategorie 1
Zarudnutí, které vlivem tlaku nemizí. Neporušená kůže s jasně ohraničeným zarudnutím nemizejícím vlivem tlaku, většinou nad kosterním výběžkem.

 

 
 
Kategorie II    kategorie 2
Částečné poškození kůže, které vypadá jako povrchový otevřený vřed s narůžovělou spodinou 
bez fibrinového povlaku. Může se také jednat o nepoškozený či otevřený/natržený puchýř naplněný krevním sérem či krví. Vypadá jako lesklý či suchý povrchový vřed.
 
 

 
Kategorie IIIkategorie 3
Celkové poškození kůže. Podkožní tuk je viditelný, kost, šlacha ani sval viditelné nejsou.
Může být vidět fibrinový povlak, který ovšem nezakrývá hloubku poranění


  

 

Kategorie IV kategorie 4
Hluboké poškození tkání včetně kosti, šlachy či svalu. Může být viditelný fibrin či nekróza.
Často se objevuje poddolování a tunely. Hloubka proleženiny kategorie IV se může lišit dle umístění na těle. 

  

 


Jak předcházet vzniku dekubitů?

Péče o kůži a hygienu je jedním z nejzásadnějších aspektů předcházení a léčby vzniku dekubitů. Trvale ležící osoba by měla být udržována neustále v suchu a čistotě. Proto v případě inkontinenčních osob doporučujeme využívat polohovacích a inkontinenčních podložek. A při hygieně pečovat výhradně za pomoci kvalitní neparfemované kosmetiky.

Aktivita a případné polohování pacienta je přirozenou obranou těla proti vzniku proleženin. Každá možnost pohybu se počítá! Pokud již pacient nemůže sám, je zásadní pravidelné cvičení a polohování na lůžku pomocí polohovacích pomůcek. Při pohybu pacienta na lůžku je vždy určitá část těla odlehčena. Díky odlehčení dochází k zlepšení průtoku krve a s tím také k snížení rizika vzniku.

Výživa a záruka dostatečného přísunu živin a energie, zabraňuje dehydrataci a podvyživení. Podvyživené, dehydratované, ale i obézní tělo má pak vyšší sklon k rozvoji proleženin. 

 


Druhy antidekubitních matrací?
Na našem e-shopu najdete základní rozdělení matrací do dvou skupin. Pasivní pěnové antidekubitní matrace dynamické vzduchové matrace s kompresorem. Matrace se od sebe liší nejen materiálem, ale i technologií kterou využívají nebo stupněm rizika vzniku pro které jsou určeny.

Jakou matraci pořídit do domácí péče?
U matrací vždy záleží na vašich finančních možnostech. Nejvyšším standardem a bezkonkurenčně nejlepší antidekubitní matrací je Dynamická antidekubitní matrace CuroCell A4. Tati matrace je vhodná pro nejvyšší stupeň rizika vzniku dekubitů, poskytne nejlepší péči, a s automatickým ovládáním ji volí do domácí péče lidé, kteří jsou ochotní více investovat.

Za cenu matrace dostanou nejlepší možnou péči v domácích podmínkách bez zvláštních nároků na obsluhu matrace. Běžně jí volí také do zařízení se sociální péčí a domovů pro seniory. V osobní domácí péči pak můžeme doporučit i kvalitní pěnovou antidekubitní matraci, které nabízejí finančně dostupnější řešení, bez potřeby speciální údržby matrace.

Všechny antidekubitní matrace na našem e-shopu jsou certifikovány jako zdravotnický prostředek, který má svou účinnost prokázanou osvědčeními. I z tohoto důvodu jsou naše matrace hojně využívány v domovech pro seniory a dalších zdravotnických zařízeních. Z řad pěnových nebo tzv. pasivních matrací nabízíme hned několik modelů od německého výrobce Funke medical.

Pro třetí a nižší stupeň nabízíme třívrstvou matraci MemoCare, nebo dvouvrstvou Hyper foam Plus Clinic.

antidekubitni-matrace-hyper-foam-plus-clinic-0.pngAntidekubitní matrace Hyper Foam PLUS CLINIC
- Dvouvrstvá hyperelastická pěna Otto Bock s podélnými a příčnými prořezy
- Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima
- Vyztužené boky pro lepší stabilitu matrace
- Voděodolný a prodyšný hygienický potah povrch
- Potah vybavený zipy
- Ultrazvukově svařované švy
- Záruka 3 roky

 

antidekubitni-matrace-memocare-90-x-200-cm-0.png.bigAntidekubitní matrace MemoCare 90 x 200 cm
- Dvouvrstvá hyperelastická pěna Otto Bock a vrstva Visco (paměťová pěna)
- Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima
- Vyztužené boky pro lepší stabilitu matrace
- Voděodolný a prodyšný hygienický potah povrch
- Potah vybavený zipy
- Ultrazvukově svařované švy
- Záruka 3 roky

 

Pro čtvrtý stupeň a zároveň jednou z nejlepších pěnových matrací je v našem sortimentu. 

antidekubitni-matrace-hyper-foam-2-clinicHype Foam 2 Clinic.
- Třívrstvá hyperelastická pěna Otto Bock s podélnými a příčnými prořezy
- Unikátní ventilační systém pro ideální mikroklima
- Vyztužené boky pro lepší stabilitu matrace
- Voděodolný a prodyšný hygienický potah povrch
- Potah vybavený zipy
- Ultrazvukově svařované švy
- Záruka 5 let

 


Bannerpulz




Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX