Systém laterálního náklonu aneb jak vyzrát na proleženiny

PS _članek Komfitilt4_1

I přes výrazné úspěchy medicíny posledních dekád, jsou proleženiny (dekubity) stále závažným problémem. Nejenže pacientům způsobují velké bolesti, ale v krajních případech je ohrožují na životech. Z toho důvodu je potřeba jejich vzniku efektivně předcházet. 

Velmi důležitou fází léčby proleženin je polohování pacienta. Díky pravidelným změnám polohy dochází ke snižování tlaku na tlakové body lidského těla a k lepšímu okysličování a prokrvování inkriminovaných míst.

Aby byla léčba efektivní, je potřeba polohování provádět v pravidelných intervalech, které se liší dle aktuálního stavu pacienta, a to v rozmezí 20 minut až 4 hodin. U imobilních a dlouhodobě ležících pacientů by ke změně polohy mělo docházet v intervalu 1-2 hodin. U vozíčkářů nebo pacientů na židli je tento interval ještě kratší (30 min – 1 hod), a to z důvodu vyššího tlaku na určitá místa, než při ležení.

Místa, která jsou náchylná ke vzniku dekubitů, je potřeba pravidelně kontrolovat a v případě, že se objeví příznaky vznikajících proleženin, je nutné intervaly polohování zkrátit.

Jak docílit efektivního a pravidelného polohování?

Pokud má být o pacienta správně postaráno, je potřeba mít kvalitní vybavení. Antidekubitní matrace nejenže pomáhají s léčbou, ale také ulevují od bolesti a mají preventivní účinky.

Mezi pomůcky, které výrazně usnadňují práci zdravotnickému personálu nebo pečujícím příbuzným, patří také systém laterálního náklonu KomfiTilt. Jedná se o vysoce kvalitní řešení, které pomáhá při prevenci a léčbě proleženin. Podporuje také lepší prokrvení tkání a průtok lymfy.

Jedná se o systém vzduchových válců, který se umisťuje na rošt postele pod matraci. Systém spočívá ve střídavém nafukování vzduchových válců, které jsou ovládané samostatnou řídící jednotkou. Díky tomu lze snadno zvolit intervaly nafukování, čímž dochází k polohování pacienta. Dobu cyklu lze individuálně nastavit v intervalech 10, 30 nebo 60 minut a laterální (boční) náklon nepřesahuje 25°.

Právě automatické polohování je největší výhodou systému KomfiTilt. Usnadňuje práci zdravotnického personálu, který například v nočních hodinách nebývá v zařízeních v takovém počtu. Tuto funkci ocení i pečující příbuzný v domácnosti, který tak nebude muset k ležícímu vstávat každé dvě hodiny.

Opravdu to funguje?

Systém KomfiTilt se stal předmětem studie, kterou prováděl Midlands Partnership NHS Foundation Trust. Testovaným subjektem se stal 52letý muž, který byl kvůli nehodě dlouhodobě upoután na lůžko. V důsledku dlouhodobého ležení se u něj objevily tlakové vředy 4. kategorie na sedací kosti a perineu.

Kromě instalace systému laterálního náklonu byl pacient pravidelně navštěvován zdravotními sestrami kvůli převazům a dodatečné péči. Navíc byl pravidelně kontrolován zástupci pečovatelské agentury. 

Již po měsíci používání byly k vidění pozitivní výsledky. Proleženina čtvrtého stupně se začala hojit, zmenšovat a přestala hnisat. Klinický specialista Charley Carpenter v závěru studie uvedl, že systém laterálního náklonu KomfiTilt přispívá k hojení ran a v důsledku zlepšeného stavu pacienta nemusely zdravotní sestry docházet tak často.

Systém laterálního náklonu KomfiTilt je unikátní zdravotnická pomůcka, která přispívá k prevenci a léčbě dekubitů. Prokazatelně ulevuje pacientům od bolesti, pomáhá s hojením ran a usnadňuje práci zdravotnickému personálu a pečovatelům.

Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz.
×

Splátková kalkulačka ESSOX